
داوطلبان در هنگام تستزدن صورت سوال را کامل خوانده و به نکته یا نکات کلیدی سوال توجه کنند. سپس تمام گزینهها را با دقت بخوانند حتی اگر مطمئن هستند که گزینه اول پاسخ سوال است سایر گزینهها را نیز بخوانند، چون گاهی اوقات پس از خواندن هر چهار گزینه به نکته انحرافی سوال پی میبرند.
به گزارش سرویس صنفی آموزشی خبرگزاری دانشجویان ایران، سازمان سنجش آموزش کشور در توصیهای به داوطلبان که نشریه پیک سنجش منتشر شده به کنکوریها پیشنهاد میکند : زمانی که مشغول پاسخ دادن به یک سوال هستید، فقط به همان سوال فکر کنید و در فکر سوال قبلی یا بعدی نباشید.
هر 10 سوالی که پاسخ دادید، شماره سوالها را چک کنید تا در پاسخنامه، جا به جا علامت نزده باشید.
بهتر است که جواب سوالها را در دفترچه سوالها هم علامت بزنید تا چک کردن سوالها راحت تر شود.
اگر در سر جلسه آزمون پاسخ سوال یا سوالهایی را نمیدانستید، مضطرب و مایوس نشوید، مطمئن باشید که سایر داوطلبان نیز پاسخ همه سوالها را نمیدانند و قرار نیست که شما به تمام سوالات یک درس پاسخ دهید. همچنین توجه داشته باشید که ارزش تمام سوالهای یک درس با هم برابر است. پس بیهوده سر سوالهای وقت گیر یا سوالهایی که در مورد پاسخ صحیح آنها مردد هستید، وقت خود را تلف نکنید.
هنگام پاسخ به سوالهای هر درس، اول سوالهای ساده و سوالهایی را که مطمئن هستید پاسخ آنها را میدانید، جواب دهید و سپس سراغ سوالهای پیچیده یا سوالهای وقت گیر بروید و اگر دیدید به خاطر اضطراب یا هر علت دیگری، قادر نیستید که به سوالهای یک درس پاسخ دهید، سوالهای آن درس را کنار بگذارید و به سراغ درس دیگری بروید، زیرا پاسخ دادن به سوالهای درس دیگر، به شما احساس آرامش و اطمینان خاطر میدهد و سپس میتوانید با آمادگی بیشتری بار دیگر سراغ سوالهای درسی که مطالب آن برای مدتی از صفحه ذهنتان پاک شده بود بروید.
به حرفهای عجیب و غریب این و آن گوش نکنید و مطمئن باشید که گزینههای صحیح از یک نمودار یا نم خاصی پیروی نمیکنند. پس فقط با اتکا به دانش و اطلاعات خود و اطمینان از درست بودن یک گزینه، گزینه مورد نظر را در برگه پاسخنامه علامت بزنید و از تکرار یک گزینه خاص یا به تناوب زدن گزینهها خودداری کنید.
چند نکته ظریف درباره پاسخ دادن به تستهای برخی از دروس آزمون ادبیات
در سوالهای درک مطلب، بسیاری از اوقات، گزینههای موجود، شعرهایی خارج از کتاب درسی است. در این گونه موارد، درست خواندن شعر، بسیار مهم است تا بتوان مفهوم اصلی هر شعر را دریافت. این گونه سوالها، سوالهای نسبتا وقت گیر محسوب میشوند، پس اگر معنی شعرها را درک نمیکنید یا در خواندن آنها مشکل دارید، وقت زیادی را صرف این تستها نکنید.
در سوالهایی که تعداد تکواژیک یا چند عبارت را باید تعیین کرد، حتما یک بار عبارت را برای خود بخوانید و در صورت داشتن نقش نمای اضافه یا تکواژ صفر، آنها را در عبارت نشان دهید تا هنگام شمردن تعداد تکواژ، موارد یاد شده را فراموش نکنید. گذاشتن نقش نمای اضافه در هنگام شمارش واژه نیز ضروری است. به نکتههای کلیدی سوالهای ادبیات دقت کنید. برای مثال به منفی یا مثبت بودن فعل سوال، توجه داشته باشید، مثلا در یک سوال آمده است: «کدام عبارت به ویرایش نیاز دارد؟» و در سوال دیگر از داوطلب پرسیده میشود: «کدام عبارت به ویرایش نیاز ندارد؟» بی شک پاسخ به این دو سوال متفاوت است.
همچنین برخی از حروف اضافه یا قیدها در مفهوم سوال نقش مهمی دارند؛ برای مثال اگر در سال:
«در بیت: از خود آرایان نمیباید بصیرت چشم داشت /عیب پیش پا نیاید در نظر طاووس را
همه آرایههای ادبی به جز ....... وجود دارد.» به قید «به جز» توجه نکنیم، نمیتوان پاسخ صحیح را دریافت.
آزمون عربی
در حیطه قواعد، صرف دانستن فرمون کارساز نیست و فهم معنای جمله، راهگشای حل پرسش است.
داوطلبانی که در ترجمه و فهم متن خوب کار کردهاند و در حیطه قواعد نیز در حد معمول تلاش نمودهاند، در آزمون سراسری موفق به کسب امتیازات خوبی شدهاند. حتی برخی از داوطلبان که در حیطه قواعد دچار ضعف بودهاند، به دلیل قوی بودن در حیطه ترجمه و فهم متن، توانستهاند گزینههای درست را در بخش قواعد بیابند.
در بخش درک مطلب، قبل از مطالعه متن، یک بار سوالهای این بخش را بخوانید و به محدوده و موضوع سوالها دقت کنید.
بر حسب تجربه میتوان ادعا کرد که مطالعه سوالها قبل از مطالعه متن، داوطلب را در فضای کلی متن قرار میدهد. پس از مرور سوالهای درک مطلب، متن را با دقت بخوانید و هرجا که احساس میکنید حاوی نکته مهمی است، زیر آن را خط بکشید. البته با توجه به مطالعه پرسشها در این مرحله، با سرعت بیشتری پی میبرید که کدام قسمتهای متن مورد سوال قرار گرفته است. توجه داشته باشید که کلمات سوال شاید دقیقا مانند کلمات متن نباشد. این به دلیل آن است که داوطلبان سعی کنند مفهوم را بفهمند و فقط به روشهای کلیشهای به دنبال پاسخ نگردند.
آزمون ریاضی
گاهی وقتها کشیدن یک شکل ساده به جای چند دقیقه فکر کردن نتیجه میدهد. در موارد مورد نیاز از رسم شکل غفلت نکنید. در ضمن خیلی به ذهنتان اعتماد نکنید و از قلم و کاغذ استفاده کنید تا همه چیز جلوی چشمتان باشد.